Frøyværinger i krig

Hver 17 mai legger en representant fra Frøya kommune ned en krans ved dette minnesmerket ved Sletta kirke. For å minnes krigen vi håper vi aldri får oppleve en gang til.

DSC_1169.JPG

Frøya ble også okkupert av tyskerne under den andre verdenskrig. Det var mange tyskere på øya. Men flere frøyværinger deltok også kamper mot tyskerne, blant annet under D-dagen i 1945.

Og mange frøyværinger mistet livet under krigen. På bautaen på Sletta finner du navnene på de som døde. Her er det mange skjebner. Noen døde i ulykker på båt, andre ble syke og døde, mens noen fikk en mer dramatisk død.

Som gårdbruker Henning August Dyrø. Han hadde våpenlager på Frøya og måtte flykte til England 14. mai 1944. Her arbeidet han for Marinen. Henning ble drept 10. november 1944 under V-bombeangrep på London.

Matros Harald Wold, som var på MT Finnanger da skipet ble torpedert, etter å ha forlatt en konvoi 26. februar 1942, på reise fra Greenock til Curacao.

John Heitman Yttersian som ble skutt 15. oktober 1944 under et flyangrep på havneanlegget i Halten.

Kristoffer Severin Sørgård ble drept i hjemmet 15. oktober 1944 under et flyangrep. Sønnen Petter omkom også

Hans Martin Kynnø dro til England under krigen. Tjenestegjorde på et marinedepot i London, og ble drept 10. november 1944 under et bombeangrep.

På minnesteinen står de bare ved navn. Historiene bak forteller mye mer.

HER STÅR KRIGSMINNEBAUTAEN VED KIRKA PÅ SVELLINGEN.

 
Tore Strømøy