Redningsdåden på Tarvahavet

Mange har mistet livet på havet. Men historien om frøyværingene er også historien om utrolige redningsdåder, og mennesker som har satt livet på spill for å redde andre. På Stølan står denne støtten til minne om et heltemodig brødrepar og en dramatisk redningsdåd.

DSC_1002.JPG

Rett før jul i 1840 var brødrene Anders og Ole Rasmussen Stølan på sildefiske på Tarvahavet. Det samme var Christoffer og Peder Johansen Aukan.

Etter at begge båtene hadde fisket så mye som de kunne få plass til, begynte de å seile hjemover. Det blåste opp til storm, og båten til Aukankarene kantret og gikk rundt.

Christoffer og Peder klamret seg fast til hvelvet, da en båt kom seilende etter dem. Men disse så seg ikke mål på å redde mennene.

Men brødrene Stølan så også de to som lå i sjøen og klamret seg til hver sin ende av den kantrede båten. Og for dem var det aldri snakk om å seile forbi og bare tenke på seg selv.

De kastet ut det meste av fangsten for å gjøre båten lettere, før de satts kursen rett over båthvelvet.

Idet de seilte over grep Christoffer og Peder tak i hver sin forulykkede, og trakk dem om bord.

Derfor er dette minnesmerket reist. Brødrene Stølan reddet flere folk fra drukningsdøden, ved å dra ut på havet og risikere sitt eget liv, for å redde andre.

MINNESTEINEN OVER DENNE REDNINGSDÅDEN FINNER DU LIKE VED AVKJØRINGEN MOT STØLAN. NB: DEN KAN VÆRE LITT SKJULT AV BUSKER.

 
Tore Strømøy