FAKTA OM FRØYA

Frøya kommune ligger ytterst på Trøndelagskysten, ut for Trondheimsfjorden.

Dette er den vestligste kommunen i Trøndelag fylke. 5300 øyer, holmer og skjær fordelt på et areal som dekker 244 kvadratkilometer.

Like stort som gamle Østfold fylke.

Frøya sett fra ørnflauget ved soloppgang.  Foto: Tor Dreiås

Frøya sett fra ørnflauget ved soloppgang. Foto: Tor Dreiås

Med sin beliggenhet ytterst mot Atlanterhavet har Frøya gjennom århundrer vært en fiskerikommune. I dag er fiske fortsatt arbeidsplassen for mange frøyværinger.

Men i de siste 10 -15 årene har havbruk og fiskeoppdrett tatt over som den store næringen. Frøya er i dag en av verdens største havbrukskommuner.

Står vi for over 10% av all lakseproduksjon i verden. Sammen med Hitra står vi for 51% av den totale fiskeeksporten i Trøndelag fylket. Frøya har en verdiskapning uten sidestykke.

Vi har et solid næringsliv med stor grad av lokalt eierskap. Våre grundere er kapitalsterke lokalpatrioter og er ansvarlige samfunnsbyggere.

Våre bedrifter står for mye av den veksten vi i dag ser langs kysten.

Frøya ligger som nr 1 i Norge på næringsutvikling og sysselsettingsvekst og nr 2 i Trøndelag fylket på befolkningsutvikling.

Vi har de største bedrifter innen havbruk, service og leverandørnæringen.

Disse omsetter for rundt 15 milliarder i året, med hovedkontor på Frøya der verdiene forvaltes og gir store inntekter til både by og land.

Frøya er også attraktiv for eksterne bedrifter som ønsker å etablere seg her fordi vi har greid å skape et kapitalmiljø med stor investeringsvilje og kompetanse.

Det er i havet våre ressurser er, det er her verdiene skapes.

STØRRELSE

Frøya dekker 241,31 kvadratkilometer land. 11.39 er vann. Kommunen består av over 5400 øyer, holmer og skjær.

Selve hovedøya Frøya er 147 kvadratkilometer.

Fra Sistranda til Titran i sør er det 35 kilometer. Fra Sistranda til Dyrøya er det 18 kilometer.

ØYREKKA

Øyrekka er det vi kaller øyene som ligger i havområdet Kya i sør til Halten i nord.

Her ligger fiskeværene Sula, Bogøya, Mausund, Sørburøy, Sauøy, Gjæsingen og Halten.

Det er fastboende på de fire første fiskeværene. Men om sommeren er det liv på alle, med masse feriefolk som kommer tilbake til husene sine.

FOLKETALL

Folketallet på Frøya er i sterk vekst. Ved siste måling var det rundt 5100 innbyggere på Frøya (2020)

Største del av befolkningen bor på strekningen Flatval-Svellingen. Men også Nordskagområdet har vokst i de senere år på grunn av etableringen av SalMar.

Over 20 prosent av befolkningen er opprinnelig fra andre land, og skriver seg fra arbeidsinnvandring. Vi har folk fra rundt 50 nasjoner på Frøya, så dette er et internasjonalt samfunn.

FRØYVÆRING

Hva heter en person fra Frøya? Svaret er Frøyværing. NB: Ikke si Frøyaværing med A. Det er nesten en fornærmelse, og du røper at du ikke har noen som helst kjennskap til oss.

KOMMUNEBLOMST

Dette er Frøyas kommuneblomst. Den heter kystbergknapp og du finner den over hele Frøya. Kystbergknappens utbredelse er knyttet til sjøen og vokser stort sett kun i ytre deler av kysten i bergsprekker og andre tørre områder hvor den ikke blir oversk…

Dette er Frøyas kommuneblomst. Den heter kystbergknapp og du finner den over hele Frøya. Kystbergknappens utbredelse er knyttet til sjøen og vokser stort sett kun i ytre deler av kysten i bergsprekker og andre tørre områder hvor den ikke blir overskygget av annen vegetasjon. Som frøyværingen er den nøysom og klarer seg i tøffe omgivelser (Foto: Wikipedia)

Besselvassheie (Foto: Wikipedia)

Besselvassheie (Foto: Wikipedia)

HØYESTE PUNKT

Frøyas høyeste punkt heter Besselvassheia og rager hele 76 meter over havet. Besselvsassheia er et yndet turmål for frøyværingene.

Toppen fikk navnet sitt i en navnekonkurranse så seint som i 2009 da Hallgeir Hammer slo fast at dette måtte være øyas høyeste punkt.

Et yndet turmål. Her er heias koordinater (63°42′52″N 8°43′38″Ø ).

LANDSKAP

Frøya er i motsetning til naboøya Hitra preget av et åpent og treløst landskap.

Terrenget er kupert med mye myr berg og vann. Lyng og mose preger naturen og gir den en karakteristisk brunfarge. Røsslyngen dominerer.

Av trær er det mest rogn og osp, mens vi ikke har naturlig barskog. Alt som finnes av bartrær er i utgangspunktet plantet.

Blant annet ble det foretatt store utplantinger av sitkagran på 60 og 70 tallet.

Nå etter at trærne har spredt seg voldsomt, er det satt i gang hogst av sitkagrana igjen.

DYRELIV

På Frøya finnes det dyr som hare, oter og mink. Vi har også en hjortestamme. I havet finner du selarter som havert og steinkobbe.

FUGLELIV

Fuglelivet er derimot mye mer imponerende. Frøya er hekke, raste og overvintringsområde for mange arter sjøfugl som måker, ender og skarv.

Vi har også fått en voksende havørnstamme og har en liten stamme av den utryddingstruede hubroen.

KLIMA

Frøya ligger ut mot storhavet og golfstrømmen, noe som gjør at at vi har et fuktig klima og pent lite snø om vinteren.

Sommeren kan være både solrik og varm, men det kan også regne en del.

Høsten er ofte preget av stormer, noe som bør oppleves. Gjennomsnittstemperaturen gjennom et helt år på Frøya ligger rundt 6-7 grader.

Men vi opplever også sommerdager med over 30 plussgrader.

Tore Strømøy