Russergravene
Vi har mange merker etter den andre verdenskrig på Frøya. Tyskerne bygde forsvarsanlegg både på Titran og på Svellingen. Mer ukjent er det kanskje at det hviler flere russiske krigsfanger i Frøyajord.
På gravplassen på Titran finner du disse støttene. En minnestøtte over tre russiske krigsfanger som døde under den andre verdenskrig. Og ved siden av en mindre støtte, hvor man har skrevet navnet “Starlaq” på.
Under steinene hviler fire sovjetiske krigsfanger. Det er kun en av dem vi kjenner navnet på.
Aleksej Andreevich Mesjtsjerjakov ble født i 1916 i Poljana, Vorosjilovgrad oblast (fylke).
Han hadde fangenummer 102511.
Han kom fra fangeleieren Starlag II-B i Polen til Frøya, og døde i fangenskap på Stabben 10.1.1943.
Familien hans fikk først vite at han døde og er begravd på Frøya i 2020. Du kan lese hele historien under.
På bildet under kan du se hans fangekort fra Starlag. Aleksej var bare 25 år da han døde i fangenskap på Frøya og ble stedt til evig hvile her ute.
Ruinene etter kystfortet han var med og bygde kan du fortsatt se på Stabben på Titran.
De to andre russiske krigsfangene som ligger i minnegraven ble funnet drivende døde i sjøen ved Frøya før jul i 1942. En av dem ved Vågøya. Disse tre ble flyttet hit til Titran gravplass like etter krigen.
HVEM ER “STARLAQ” ?
Like ved kan du se enda en liten gravstein (se bildet under). Her står det at det hviler en russisk soldat som heter “Starlaq”, som også ble funnet drivende i sjøen ved Frøya, 12 desember i 1942.
Mange har trodd at soldaten het Starlaq, men det er ikke riktig. Han, som de andre fangene som ble funnet i sjøen, kom fra den tyske fangeleiren Stalag II-B i Polen. Trolig var de alle med fangeskipet “Palatia” som ble torpedert og sank utenfor Lindesnes 21 oktober i 1942. Skipet hadde 960 sovjetiske krigsfanger som alle omkom, og mange av dem drev i land langs norskekysten.
Soldatene som ble funnet ved Vågøya ble først gravlagt på gravplassen “Kveldsro”, men ble flyttet til Titran i 1953. Ingen har så langt klart å identifisere fangene.
MAUSUND
Det finnes også en russergrav på Måøya på Mausund. Fange nr: IIB/106234 er ble funnet i desember 1942 ved Mausund, er gravlagt på Måøy gravplass. På denne grava står det i dag bare et enkelt kors.