Froan landskapsvernområde

Foto: Bente Dragsnes

Foto: Bente Dragsnes

Froan naturreservat ble opprettet i 1979. Landskapsvernområdet er det største sammenhengende kystområdet som er fredet i Norge, bortsett fra Svalbard.

Froan utgjør 405 kvadratkilometer og av dette er 6.7 kvadratkilometer landareal som ligger 40 kilometer vest for Fosenhalvøya.

Med Froan menes alle Froøyene fra og med Vingleia i sørvest til Halten i nord-øst. Området er knapt fem mil langt og rundt en mil bredt. Høyeste punkt ligger på Kunna og er 49 meter høyt. Navnet Froan kommer av “Øer eller holmer, ved hvilke havet staar i fraade”.

I 1694 solgte kong Christian V av Danmark-Norge Froøyene til justisråd Hans Kaas i Trondheim. Etter dette skiftet været eiere mange ganger. I 1779 kjøpte Hanrik Borthen Froværet.

Familien eide Froan til 1923 da de solgte øyene til staten, som videresolgte øyene til de som bodde der kort tid senere.

Når de første bosatte seg i Froan er ukjent, men folk på Nordbuan mener sin slekt stammer fra folk som flyktet til Froan for å unngå svartedauen som herjet i Norge i 1349 - 1350.

I nyere tid finnes det ikke tegn på bosetting før 1720, men man tror det tidvis bodde folk på Halten allerede på 1600 tallet, og at det bodde fiskere på Halten i sesonger allerede i 1548. I 1960 bodde det 409 personer i Froan. Et tall som siden bare har sunket.

Froan er et yndet område for fugl, sel og andre pattedyr og har et rikt planteliv. Det er funnet ca 270 plantearter. Innenfor landskapsvernområdet er alle fuglearter og dyr fredet hele året mot jakt, fangst og unødig forstyrrelser. Froan er kjerneområde for sel, og det er særlig havert det er mye av her ute. Yngleplassene er i området Finnværet til Halten.

Tidligere ble det drevet mye jakt i Froan. Steinkobbe og havert var ettertraktet for kjøtt og skinn. Skarvkjøtt har også vært ettertraktet. Men ærfuglen ble aldri skutt, den ble regnet som et husdyr. Egg og dunsanking var viktig for folk.

Om du besøker området må du sette deg inn i fredningsbestemmelser og ferdselsrestriksjoner som gjelder i området. Vis spesielt hensyn i sjøfuglkolonier.

Ferdes du i båt, unngå å gå så nær at fuglene letter. Det kan få katastrofale følger da rovfugl og andre raskt er på pletten for å ta egg og unger.

Det er Statsforvalteren i Trøndelag som har ansvar for forvaltningen i landskapsvernområdet.

Henvendelser angående ferdsel og annet rettes til Miljøvernavdelingen. Se link under.

 
I Froan landskapsvernområde holder selarten Havert til. Her føder de også ungenr.

I Froan landskapsvernområde holder selarten Havert til. Her føder de også ungenr.

Froankart.jpg
Tore Strømøy