Tok litt tid å bli kjent med folket

Nordlendingene Eirik Nordgård Strupstad og Henriette Bye Sletvold flyttet til Frøya for seks år siden. Nå har de stiftet familie og har ingen planer om å reise herfra.

Henriette-Bye-Sletvold-Eirik-Nordgård-Strupstad.jpeg

 

- Jeg glemmer aldri første turen til Frøya. Det ville ingen ende ta, det var altså så langt, ler Henriette Bye Sletvold. 

-Da vi endelig kom frem skinte sola helt nydelig. Vi trakk inn den rene kystluften og visste vi at vi hadde gjort et godt valg, smiler hun. 

Henriette og ektemannen Eirik husker godt sitt første møte med Frøya. De er begge opprinnelig fra Nesna i Nordland. Etter endte studier flere plasser i landet, endte de ved en tilfeldighet opp på Frøya. 

Nå har de bodd her i drøyt seks år, kjøpt hus, fått to barn og kunne ikke trivdes bedre. 

- Vi hadde vel kanskje ikke sett for oss at vi kom til å bli så lenge. Vi kom hit med et åpent sinn og har aldri planlagt hvordan ting skulle bli. Nå har vi vært her i seks år, smiler Eirik Nordgård Strupstad.

  

Å være helt ny på Frøya

 

Å etablere seg som ny på et helt ukjent sted kan være både vanskelig og utfordrende. Henriette og Eirik var 25 år da de kom til flyttende til Frøya og er svært glad de hadde hverandre i starten. 

- Jeg tror det hjalp at vi kom som kjærester. Å alltid ha en trygghet og noen ved sin side er nok en god støtte i starten, smiler Henriette. 

Eirik forteller at de var raskt ute med å kjøpe seg en leilighet i sentrum, og at dette kan ha hjulpet dem med å føle seg hjemme. 

- Det er lettere å si opp en leiekontrakt enn å selge en leilighet. Jeg tror det hvert fall hjalp oss til å gi Frøya en sjanse i starten, det var ikke så lett å bare dra, sier han. 

- Vi kom også med et veldig åpent sinn og var innstilt på å bli kjent med folk. I tillegg fikk vi tilbud om Frøyapakken som også gjorde det mer interessant å velge akkurat Frøya som nyutdannede, sier Henriette.

  

- Mange i samme situasjon

 

Både Henriette og Eirik er lærere og fikk seg raskt jobb på Sistranda. De forteller at likt med dem begynte også mange andre nyutdannede lærere på skolen. 

- Vi var veldig mange i samme situasjon og vi ble fort en god gjeng på samme alder. Vi var flinke til å finne på ting og møtes mye, sier Eirik. 

- I starten bodde også mange av oss nyutdannede lærerne på samme sted her på Frøya, så det også veldig naturlig at vi vanket sammen og var på samme arenaer, forteller Henriette. 

Eirik forteller at det tok litt lenger tid for han å få fast jobb som lærer, ettersom han var utdannet innen idrett, men manglet PPU utdannelsen. 

- Jobben var veldig flink til å tilrettelegge for at jeg skulle få utdanne meg for å få fast jobb, det har også vært veldig viktig og avgjørende for at man blir værende, sier Eirik.

 

 Tok tid å bli kjent med frøyværingene

 

Selv om både Henriette og Eirik fort fant seg til rette på Frøya og var sosiale på fritiden, tok det likevel en stund før de følte de ble kjent med frøyværingene. 

- Jeg tror kanskje det tok hvert fall et år før vi ble ordentlig kjent med de lokale. Gjennom fotballmiljøet har vi møtt mange av våre lokale og gode venner, sier Henriette. 

- Det er kanskje ikke så rart om vi ikke blir godt kjent før det tar litt tid heller. Mange av innflytterne som kommer hit, drar jo også igjen relativt fort. Det kan blir slitsomt å bli kjent med nye folk hele tiden kanskje, smiler hun. 

Henriette trekker derfor frem vitkigheten av å kunne by på seg selv, hive seg med og være nysgjerrig på de folkene der man bor. 

- Jeg tror det er slik uansett hvor du kommer, at du må gi av deg selv, sånt kommer ikke av seg selv. Det er helt naturlig at det tar tid, så man må bare ikke gi opp, smiler hun. 

- Da vi kom til Frøya var det også mange av våre kollegaer som var med på arrangementet ¨Ny på Frøya¨. Det tror jeg gjorde mye for mange, da fikk man en litt bedre og enklere start med noen som introduserte øya for deg, sier Eirik.

 

 

- Vilje til å få til ting

 

Seks år etter Henriette og Eirik kom til Frøya har de nå kjøpt seg et hus, de har to barn og trives bedre enn noen gang. 

- Selv om korona har gjort at vi ikke har kunne møte familien vår på veldig lang tid, har vi det veldig fint. Vi har stort sett kun drevet med oppussing siden korona kom, så vi har nok vært litt i vår egen boble, ler Henriette. 

Per dags dato har ikke ekteparet noen plan om å flytte hjem til Nord Norge, de trives for godt til å gi opp Frøya. 

- Slik vi bor nå er det supert, med både sentrum og naturen rett i nærheten. Lakseveien blir stadig bedre og det er enklere å komme seg til byen, sier Henriette. 

- Noe av det beste med folkene her, er viljen til å få til ting. Man får nesten alltid et ja hvis man spør og frøyværingene har alltid tro på at de får til det de setter igang, smiler Eirik. 

- Det er en positivitet i folket her som gjør det veldig fint å bo på Frøya, smiler han.

Tore Strømøy