Trollkvinnen Guri Kunna

Guri Kunna var selve dronningen av Ut-Frovær. Historiene om denne sagnkvinnen og skrømtene hun omga seg med er mange.

GuriKunna.jpg

Det er neppe noen som har sett sagnkvinnen Guri Kunna, men historiene om denne trollkvinnen som holdt til på øyene ute i Froan er mange og fantastiske.

Man mener hun var knyttet til den høyeste øya i Froan som heter Kunna. Derfra fartet hun rundt omkring i sitt øyrike.

I følge sagnene var Ut-Frovær et sted med uendelige rikdommer. Her fantes det kornåkrer så langt øyet kunne se, sola skinte alltid og kyrne der ute var så store og feita at de glinset.

Det var melk nok til en hel by bare i ett av jurene. Skikkelige saker.

Dronningen selv, Guri Kunna hadde selvsagt magiske og overnaturlige evner. Hun var både dronning og heks i en og samme skikkelse.

Mange fiskere mente å ha sett de fantastisk vakre døtrene til Guri. Problemet var at når karene kom for nær dem, ble de skapt om til fisk og forsvant ned i havdypet.

Det sies også at fiskerne kastet ut fisk på havet for å godgjøre dronning Guri.

Det finnes steder på Frøya som knyttes til sagnfiguren. Da Guri skulle få laget seg et par støvler, kom hun i krangel med skomakeren som holdt til på Bremneset. Hun ble så sint at hun kastet et berg etter han. Heldigvis bommet hun, men berget ligger i dag på Bremnestuva og kalles “Skomakersteinen”

Det finnes også en sprekk i berget på Horsøyene som skyldes en pil Guri Kunna skjøt etter en mann der ute. I Børøysundet på Hitra falt Guri så tungt en gang hun prøvde å dra Froøyene nærmere Hitra, at det ble et stort søkk etter baken hennes. Stedet kalles i dag “Kjærringræva”. Ellers fortelles det at Guri også bodde i Ulvstua på Halten.

De eldste kildene som omtaler Guri Kunna, skriver seg fra 1770-årene, fra Gerhard Schøning. Han nevner henne i en fotnote i innberetningen fra studiereisene han gjorde i årene 1773–75. Han sørget også for å få skrevet ned ei gammal vise som gikk under navnet «Haltens vise», der Guri Kunna tar del i et «havmanns-bryllup».

Lokalhistoriker Johan G Foss har fortalt at han har hørt at Guri Kunna var den åttende av De sju søstre på Helgeland.

- Sagnet om disse søstrene forteller at de hadde lurt seg ut og drev og danset ei natt, og så kom de seg ikke i skjul før sola stod opp, og dermed ble de til stein.

Noen sagn går ut på at Lekamøya var den åttende søstera. Hun reiste sørover og kom seg i skjul på Kunna i Froan før sola rant, og dermed berget hun livet.

HIstoriene er mange og utrolige. Du får se deg om når du reiser rundt på øyene her ute om du ser Guri.

ØYA KUNNA FINNER DU I FROAN. ET PERFEKT STED FOR HAVETS TROLLKVINNE

 
Tore Strømøy