Da Frøya sto i brann

29 og 30 januar 2014 vil for alltid stå som et redselsdøgn for mange på Frøya. Øya sto i flammer og hundrevis av mennesker kjempet en kamp for å redde bebyggelsen på øya fra å bli tatt av flammene. Resten av landet fulgte branndramaet via fjernsynets nyhetssendinger.

20140130_125828.jpg

 

Brannen startet i 11 tiden 29 januar i 2014. Årsaken var at skolebarn, som var på tur denne dagen, hadde lekt med ild og satte fyr på det tørre gresset.

Frøya var snøfri, det var tørt og mye vind. Tidligere hadde det også vært storbranner i Lærdal og i Flatanger. Frøyabrannen var den tredje storbrannen i Norge på kort tid.

Brannvesenet på Frøya rykket ut med to brannbiler og åtte mann, men skjønte fort at brannen spredte seg for raskt til at de ville kunne slukke den.

Derfor ble det bedt om hjelp både fra Frøya, sivilforsvaret og skogbrannhelikopter. Branneksperter fra Trondheim kom også for å hjelpe med planlegging av slokkingsarbeidet.

Brannen ble stoppet før den nådde kommunesenteret på Sistranda, men den spredte seg med stor fart i alle retninger i den knusktørre lyngen inne på Frøya.

Man fryktet det verste, og man begynte å evakuere folk, siden man fryktet at brannen ville nå bebyggelsen. Over 200 mennesker ble evakuert.

Brannmenn og andre kjempet mot flammene hele natten, i vind og kulde. Mens brannen skiftet retning flere ganger. Folk både på Frøya og frøyværinger andre steder fulgte enten dramaet på nært hold eller via nyhetssendinger på tv. Man fryktet det verste.

Men med hjelp av politihelikopter som føy og rekognoserte om natta, fikk man god oversikt over brannen og planla hvordan den skulle stoppes. Med brannhelikoptre direkte fra Flatanger, helikoptre fra Forsvaret, folk fra ulike brannvesen, bedrifter og frivillige fikk man til slutt kontroll på flammene.

Ved 13 tiden neste dag var brannen under kontroll. De evakuerte kunne flytte hjem og Frøya kunne puste lettet ut.

Hele 10 kvadratkilometer av Frøya var utbrent, en av de mest omfattende branner siden krigen.

Det hører med til historien at Frøya brannvesen ble kåret til «Årets frøyværinger» i 2014, for innsatsen i denne storbrannen.

Sistranda idrettslags Trimhytte var den eneste bygningen som ble tatt av flammen. Resten ble berget.

Siden det stort sett bare var lyng som brant, kom Frøya ifra denne dramatiske hendelsen uten store skader.

Tore Strømøy