Folketallsbarometeret

På torget på Sistranda står denne “skulpturen”. Den er et symbol på en øykommune i vekst, slik det også står på “monumentet”.

Folketallsmåleren.JPG

Folketallsbarometeret stammer fra 2005 da folketallet på Frøya lå på vel 4100 innbyggere, og trenden var nedadgående.

“Organisasjonen” Frøya inn i framtiden, med ildsjel og tidligere ordfører Jan Otto Fredagsvik i spissen, hadde mange “hårete” mål for vekst og framgang for Frøya. Ett av målene var folketallsvekst.

Fra 2005 var målet å øke folketallet med 25 personer hvert år. Og for å markere og inspirere fikk SalMar laget dette barometeret. Det dukket raskt opp et problem. Folketallet sank. Da ble barometeret dekket av en presenning med påskriften “Vi er i arbeid”.

Men fra 2007 snudde trenden og folketallet har økt siden da. Og barometeret er blitt endret mange ganger siden, for å holde tritt med veksten. I dag er folketallet på Frøya godt over 5000 og man forventer ytterligere vekst med 1-2000 i kommende år.

Det hører med til historien at ett stort problem har vært at nøkkelen til monumentet ofte har vært rotet bort, slik at ordfører, som har det ærefulle ansvaret med å flytte pilen, har måttet hente både skjærebrenner og andre remedier for å klippe opp låsen.

Men monumentet står der, som et bevis på at det går an å skape vekst også i en distriktskommune.

Frøya er en kommune som går mot strømmen.

HVOR MANGE ANDRE DISTRIKTSKOMMUNER HAR ET FOLKEVEKSTBAROMETER? DU FINNER DET PÅ TORGET PÅ SISTRANDA, LIKE VED HOTELLET.

 
Tore Strømøy